خسارت عام یا (General Average) چیست ؟
خسارت جنرال اورج(خسارت عام) عبارت است از فدا کردن بخشی از محمولات یا قبول مخارج بطور داوطلبانه است که ماهیتا” فوق العاده بوده و قبول و تحمل آن هنگام مواجه با خطر عمومی بنا به ضرورت و بطور عقلانی صورت گیرد. بنا به اهمیت تعریف جنرال اورج مشخصات اصلی آنرا جداگانه مورد بررسی قرار می دهیم:
1 – خسارت باید ماهیتا” فوق العاده باشد. خسارت به کشتی یا به تجهیزات آن در شرایط عادی پذیرفته نیست، مگر اینکه بخاطر رهایی از به گل نشستن، فشار زیادی به موتور های آن وارد شده و خسارت فوق العاده بر آن وارد گردد.
2 – قبول خسارت و فدا کردن محموله باید از روی تعقل و عاقلانه صورت گیرد.
3 – اقدام به عمل جنرال اورج یا خسارت عام باید داوطلبانه و عمدی صورت گیرید. خسارت و زیانهای تصادفی شامل آن نمی گردد.
4 – جنرال اورج فقط در صورت به مخاطره افتادن کلی و عمومی کشتی، موجه است. خسارتی که در اثر اقدامات اشتباه آمیز مانند اینکه به غلط تصور شود در کشتی آتش سوزی شده و بر اساس آن اقداماتی که منجر به خسارت می گردد انجام پذیرد آن خسارت مورد قبول واقع نمی شود.
5 – هدف از قبول جنرال اورج باید حفظ و نگهداری کل محمولات و کشتی باشد. اقداماتی که برای حفظ منافع فردی صورت گیرد شامل آن نمی شود.
6 – خسارت باید مستقیما” در اثر اقدام به جنرال اورج ایجاد شده باشد. خسارت دیر کرد یا از دست دادن بازار، عوامل غیر مستقیم بشمار می روند و جنرال اورج محسوب نمی شوند.
لازم است که شرکتهای فعال در زمینه حمل و نقل،به قوانین موسوم به، قوانین اینکوترمز بطور کامل ، آگاهی داشته باشند
تصور کنید که یک کشتی پر از محموله در حال انجام سفر به طرف بندر تخلیه می باشد و اتفاقی غیرمنتظره و نابهنگام در حین سفر برای کشتی رخ می دهد….
و آن اینکه:
- بدلیل عدم اعلام و اطلاع صحیح و درست محمولات خطرناک آتش سوزی در کشتی در کشتی رخ دهد،
- یا کشتی بخاطر مشکلات و خرابی ماشین آلات و یا موتور، به گل بنشیند یا ته کشتی با زمین برخورد کند،
- یا بدلیل عدم اعلام درست و دقیق وزن کانتینر های بارگیری شده، کانتینر ها فروبریزند،
- یا کشتی گرفتار طوفان سخت شود و در نتیجه به خاطر هوای بد و طوفانی تعادل خود را از دست بدهد و بار آن جابجا شود،
- یا به خطر افتادن جان کارکنان و پرسنل چه بخاطر شرایط و اتفاق طبیعی و یا غیر طیبعی
در چنین مواردی وقتی که کل کشتی یا بار آن در خطر باشد، کاپیتان کشتی یا مالکان و بنا به وظیفه اخلاقی و بخاطر حفظ جان و سلامتی افراد و کارکنان کشتی یا نجات کشتی و بار آن، بایستی تصمیمی آنی و عاقلانه بگیرند.
و این حوادث ممکن است کاپیتان کشتی را مصمم سازد تا به منظور حفظ کشتی و بار و مخصوصا” حفظ جان پرسنل کشتی دست به انجام کارغیر معمولی مانند پرت کردن و ریختن بخشی از محموله به دریا بزند. پرت کردن و ریختن بخشی از محموله به دریا به دلایل ذیل انجام میشود:
- جدا کردن آن قسمت از محموله ای که ممکن است تعادل کشتی را در اثر هوای بد و طوفانی بهم بزند.
- کم کردن وزن کشتی بخاطر شناور سازی کشتی که به گل نشسته است.
- تماس خیلی اضطراری از طرف سایر کشتی هایی که بخاطر کمک برای نجات، دریافت نموده است.
- نیاز به تعمیرات اضطراری بخاطر صدمه زدن برخی از محمولات به کشتی.
در چنین مواقعی که کشتی و یا محموله آن با هر یک از موارد و یا خطرات گفته شده فوق، روبرو شود مالکان کشتی بایستی بلافاصله خسارت عام یا اصطلاحا”General Average “ اعلام نمایند.
پاسخ بدهید