قانون  و کنوانسیون ( IMSBC Code ) چیست ؟

کنوانسیون (IMSBC Code) که نام کامل آن به لاتین ( International Maritime Solid Bulk Cargoes Code) می باشد  به معنی کنوانسیون بین المللی دریایی حمل محمولات فله جامد, است . این کنوانسیون که حمل سالم محمولات فله جامد را راهبری و نظارت می کند و از سال 2011 و تحت زیر مجموعه قانون و کنوانسیون دریایی “سولاس” (SOLAS ) اجباری شد و آخرین نسخه ویرایش شده قانون (IMSBC Code  ) در سال 2016 چاپ و منتشر شد.

نسخه بازبینی و اصلاح شده این کنوانسیون یعنی کد IMSBC  در سال 2004 و تحت قطنامه   شماره MSC. 193(79)  و کد عملیات سالم برای محمولات فله جامد 2004 تصویب شد. مطابق قوانین کد IMSBC محمولات فله جامد به سه دسته قابل تقسیم بندی هستند. در بین این سه نوع , گروه ” الف ” از آن دسته محمولاتی هستند که اگر با رطوبت موجود  یا  M.C (Moisture Content ) در آن و بیش از حد مجاز قابل حمل، بارگیری شود، محموله  ممکن است  در داخل انبار های کشتی و مانند محموله مایع جابجا شود. بنابراین خاک نیکل ماهیتا از آن دسته محمولاتی هست که اگر رطوبت موجود بیش از حد مجاز باشد قطعآ محموله داخل انبارها حرکت خواهد کرد و مشکلاتی جبران ناپذیر به بار خواهد آورد.

چه قسمت های کدIMSBC ) ) با این موضوع , یعنی “رطوبت موجود در محموله” (Moisture Content ) مرتبط  می باشد؟

برای دسترسی آسان و درک راحت تر موضوع , بند های مرتبط را بصورت خلاصه توضیح می دهیم:

قسمت 1 – موضوع عمومی.

بند 1.4.1 می گوید که موضوع و محتوی ذکر شده در این کد به تمامی محمولات فله جامد و تمامی کشتی هایی که این نوع محمولات را حمل می کنند اطلاق می شود.

بند 2.4.1 می گوید که این کد قانونا و بر اساس قوانین SOLAS  , ابزاری اجباری می باشد.

* توضیح اینکه قوانین و کنوانسیون   SOLAS   به معنی  ” امنیت زندگی در دریا ” یا Safety of Life at Sea””  است.

 

قسمت 2  – ارزیابی چگونگی قابلیت پذیرش محمولات برای حمل سالم.

بند 1.2.4 می گوید که فروشنده موظف است قبل از شروع بارگیری اطلاعات کافی در خصوص محموله برای کاپیتان کشتی یا نماینده قانونی او فراهم و ارائه نماید تا آنها (کاپیتان و عوامل کشتی) کارهای مورد نیاز را برای “بارگیری درست و حمل سالم ” محموله را آماده سازند.

بند 1.3.4 می گوید که فروشنده بایستی مقدمات مذکور در بند 1.2.4 را تهیه و امکان نمونه برداری و آزمایش محموله را فراهم سازد. همچنین فروشنده گواهی های لازم در خصوص تست محموله را هم تسلیم فرمانده کشتی نماید.

بند 2.4.4 می گوید که نمونه برداری بایستی توسط شخص با تجربه که برای این مهم تربیت شده است , انجام گیرد. البته این فرد هم بایستی مستقیما” زیر نظر شخص متخصص و آگاه به این نوع محمولات , فعالیت نماید.

بند 3.4.4 می گوید که فروشنده برای محمولات کنستانتره یا دیگر محمولات مشابه که در هنگام حمل جابجا می شوند یا حرکت می کنند تسهیلات دسترسی به انبارها و محل دپوی اینگونه محمولات را، جهت آزمایش و نمونه برداری، فراهم سازد .

 

محمولاتی که ممکن است حرکت یا جابجا شوند:

بند 2.1.7 می گوید که حرکت کشتی ممکن است موجب شود بار و محموله آن هم حرکت و جابجا شود و این عمل در نتیجه باعث غرق کشتی شود.

حرکت محموله در داخل انبار ها نیز ممکن است به دو دسته تقسیم شوند:  ” سر خوردن محموله” یا “مایع شدن محموله”.  **مایع شدن یعنی اینکه آب محموله بقدری زیاد باشد که اصل محموله در آب مخلوط و حل شده و بصورت مایع غوطه ور شود.

** اگر محموله رطوبت کمتری داشته باشد برای جلوگیری از حرکت آن در داخل انبارها , بهترین روش صاف کردن آن در تمامی سطح انبار ها می باشد.

بند 3.2.7 می گوید که حرکت محموله در داخل انبار ها , اغلب بخاطر وجود رطوبت و آب زیاد می باشد. برخی از محمولات به هنگام بارگیری ظاهرا” خشک بنظر می رسند لیکن پس از گذشت زمان ممکن است این رطوبت بیشتر و بیشتر شود و سبب خیس شدن محموله بیش از اندازه گردد. اگر چه ظاهر بار شاید خشک بنظر برسد ولی محمولات  بازرسی نشده ممکن است پس از بسته شدن در انبار ها شروع به حرکت و جابجایی کنند.

بند 1.1.3.7 می گوید که کنستانتره یا محمولات دیگر نظیر خاک نیکل یا سنگ آهن که ممکن است حرکت و جابجا شوند فقط هنگامی قابل پذیرش برای بارگیری می باشند که رطوبت موجود کمتر از “حد مجاز قابل حمل” یا (TML) باشند.

 

وظایف فروشندگان چیست؟

1 –  موارد زیر را برای مالکان / فرماندهان کشتی فراهم سازند :

الف : ارائه اطلاعات دقیق محموله قبل از شروع بارگیری.

ب : گواهی مهر و امضاء شده محموله مبنی بر عدم وجود رطوبت غیر مجاز و غیر قابل حمل.

2 – اجازه دسترسی به محل دپوی بار , برای نمونه گیری.

3 – برنامه ریزی برای انجام تست دقیق از محموله.

 

راهنمایی به فرماندهان کشتی(ها) .

شرکتSKULD   , یکی از شرکت های بیمه کشتی ها , برای راهنمایی فرماندهان کشتی ها و بازرسان محلی محمولات , دستورالعملی تهیه نموده که در هنگام  بارگیری محمولات خطرناک نظیر خاک نیکل یا سنگ آهن به آن توجه جدی داشته باشند.

** توضیح اینکه شرکت بیمه  SKULD  یکی از شرکتهای مهم و معتبر بیمه مالکان کشتی و بدنه کشتی است که در سال 1897 در شهر اسلو پایتخت نروژ تاسیس شده است.

این دستور العمل برای اعضاء (مالکان کشتی)  واجب و ضروری است که به هنگام بارگیری محمولات گروه “الف” کنوانسیون  IMSBC، میبایست (P&I Club) را در جریان امر قرار دهد.

** توضیح اینکه   P& I Club یا نام کامل آن (Owners’ Protective and Indemnity Club) می باشد و آن کلوپ حمایت کننده بیمه مالکان کشتی است که آنها را در برابر هرگونه حوادث یا خطرات یا تصادفات یا آتش سوزی و یا ازبین رفتن محموله و … حمایت و جبران ضرر و زیان در برابر محمولات اسیب دیده و همچنین بدنه کشتی(ها را بیمه و ضمانت می کند.

 

کاپیتان کشتی(ها) قبل از شروع هرگونه عملیات بارگیری بویژه این نوع محمولات، بایستی در زمان بروز اتفاقات و موارد زیر، به علامت و پرچم های قرمز رنگ توجه کنند:

الف – هوای بارانی یا فصول طوفانی

ب – نداشتن پوشش های لازم در محل دپوهای محمولات، معادن، دوبه ها

پ – گواهینامه های تقلبی یا غیر دقیق و ناخوانا در خصوص تاییدیه وجود رطوبت حد مجاز قابل بارگیری محمولات (TML)

ت – عدم وجود امکانات بارگیری مناسب

ج – وجود شایعات ارعاب یا تهدید به مرگ برخی از عوامل بازرسان محلی , توسط عوامل فروشندگان یا عوامل معدن کاران

د – عملیات بارگیری مستمر و 24 ساعته  محموله بویژه محمولات خیس و آبدار

ه – اعلام و اعزام کشتی(ها) به سفر طولانی مدت برای حمل چنین محمولات

اگر احتمال هر کدام از این موارد ذکر شده بالا وجود داشت قویا توصیه می شوند که اعضاء سریعا با کلوپ P&I  خود تماس گرفته و متعاقبا شرکت بازرسی و متخصصین ثالثی را برای ارزیابی موقعیت و رفع شبهه و حصول اطمینان از عدم وجود هرگونه شائبه ای، انتخاب نمایند.

خلاصه کلام اینکه :

پیشگیری همیشه بهتر از درمان است.

سخن کوتاه و مختصر:  و آن اینکه, چنانچه اعضاء کلوپ P&I  تصمیم به بارگیری و حمل محمولات خطرناکی چون خاک نیکل را داشته باشند , بایستی قبل از اقدام , کلوپ  پی  اند آی خود را در جریان امر قرار دهند و اعضاء موظفند همیشه سفارشات و توصیه های کلوپ  پی . اند . آی ( P&I Club) را دقیقا اجرا کرده و بازرسیهای قبل از بارگیری را انجام دهند که در این صورت بازرسان محلی و متخصصین این امر، پیش از هر اقدامی از بارگیری و حمل محمولات غیر استاندارد و مشکل دار، جلوگیری نمایند.

همچنین در هنگام عقد قرارداد و تنظیم چارترپارتی , اعضاء P&I CLUB میبایست اطمینان حاصل کنند که تمام  مفاد، بند ها و کلوز های لازم را در چارتر پارتی گنجانیده اند و چنانچه هریک از اعضای کلوپ، هر گونه شبهه، تردید و سوالی در این خصوص داشته باشند , می توانند با کلوپ خودشان تماس بگیرند.

ادامه دارد…

 

پاسخ بدهید